OVER VROEGER

“De Driekoningenstraat was de Meir van Berchem”

 

Oudere generaties dragen vaak een schat aan informatie met zich mee. Het district Berchem liet twaalf Berchemnaars ‘op leeftijd’ interviewen en sprak met hen over het Berchem uit hun tijd. De interviews werden samengebracht in een naslagwerk zodat deze historische kennis niet verloren gaat. Hieronder leest u een deel van het interview met de 102-jarige Marie-Josée.

Marie-Josée is in 1915 geboren in Antwerpen en groeide op in een gezin van vijf kinderen. Na haar huwelijk trok ze samen met haar man in bij haar schoonouders in de Poortstraat (de huidige Willem Van Laarstraat). “Mijn schoonvader, Pieter Jaak De Clerck, was een echte gareelmaker. Zo’n gareel was een lederen tuig waarmee trekpaarden voor een kar werden gespannen. Destijds reed iedereen - zoals de bakker, de groenteboer of de melkboer - met paard en wagen. En ook het vuilnis werd opgehaald met een echte vuilkar. Iedereen kwam dus bij ons in de winkel. Vanaf de jaren dertig werd het anders. Door de opmars van de auto moest onze winkel langzaam maar zeker overschakelen op andere lederwaren."

 

Oorlogsjaren

“Tijdens de oorlog hebben de buurt en onze winkel veel geleden onder de bombardementen. Eén keer lagen alle ruiten van de etalage eruit. Aanvankelijk waren de kazernes aan de huidige Uitbreidingstraat en Borsbeeksebrug het doelwit, maar de bommen misten hun doel en vielen elders. In het begin van de oorlog viel een vliegende bom op de hoek van de Vredestraat en de Patriottenstraat en liet een hele grote krater achter. Veel bommen werden afgeschoten vanuit Holland. De V1 hoorde je goed aankomen en op het moment dat die begon te draaien moest je oppassen. Daar waar de bom neerkwam, lagen vaak allerlei lepels, messen en metaal. Ze staken in het vliegtuigje extra ballast om het toestel goed in balans te houden. Tijdens de oorlog hebben we iedereen in de winkel gehad: Duitsers, Engelsen, Amerikanen. De meest beleefden waren de Duitsers. De Amerikanen maakten er maar een puinhoop van... en ze gedroegen zich niet netjes.”

 

 

Schoon stationnetje

“In vroegere tijden was de Poortstraat de bijzonderste zijstraat van de Driekoningenstraat. Als je door de poort van de vroegere Brialmont-omwalling binnenreed, was dat dé toegangsweg naar de Driekoningenstraat. De Driekoningenstraat was vroeger een grote winkelstraat met allemaal schone winkels. Een soort Meir van Berchem, zeg maar. Berchem Station was vroeger dan weer een klein, oud stationnetje, dat meer weg had van een groot herenhuis. Als je van de Statiestraat kwam, ging de straat naar beneden onder de spoorweg door. Als het hard regende, liep het daar al snel onder water, omdat daar precies een soort put was.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.